Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Διαιτολόγοι και απατεώνες
Κατηγορία: Συμβουλές/Ερωτήσεις

Τι πρέπει να προσέξετε σε έναν διαιτολόγο. Πότε αυτός είναι επιστήμονας και πότε επικίνδυνος απατεώνας

Τα τελευταία χρόνια ο χώρος της διατροφής παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον. Από τη μια ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει αρκετούς ανθρώπους στον προηγμένο κόσμο στην παχυσαρκία, ενώ από την άλλη έχει αναδειχθεί ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση αρκετών νοσημάτων και προβλημάτων υγείας. Δεν μπορούμε φυσικά να παραγνωρίσουμε τον ρόλο του lifestyle.

Με βάση τα παραπάνω, ο κύκλος εργασιών γύρω από τα θέματα της διατροφής και της συσχέτισης αυτής με την υγεία έχει αυξηθεί σημαντικά και μάλιστα αρκετά απότομα. Πολλοί επιστήμονες από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και από ΤΕΙ βγήκαν στην αγορά εργασίας αλλά μαζί τους εμφανίστηκαν και κάποιοι άλλοι, άγνωστης προέλευσης και γνωστικού υπόβαθρου, κοινώς απατεώνες. Μερικές φορές μάλιστα, οι τελευταίοι κατάφεραν μέσα από την προβολή τους στα media να κατοχυρωθούν ως γνωστοί κι επιτυχημένοι “διαιτολόγοι”, ενώ στην πραγματικότητα είναι, σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις, επικίνδυνοι.

Τι πρέπει να προσέξετε

  • Το διαιτολογικό γραφείο πρέπει να έχει άδεια λειτουργίας. Αυτό πιστοποιεί ότι ο διαιτολόγος πληροί κάποιες προδιαγραφές
  • Ζητείστε να δείτε το πτυχίο του. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει, ότι αναφέρει το όνομά του (έχουμε δει πολλά!) και ότι προέρχεται από τμήμα κλινικής διαιτολογίας και διατροφολογίας πανεπιστήμιου ή ΤΕΙ, ελληνικών ή ξένων ιδρυμάτων.
  • Υποψιαστείτε ότι κάτι δεν πάει καλά αν δεν σας ζητήσει ιατρικές εξετάσεις.
  • Μη δεχθείτε για κανένα λόγο περίεργα σκευάσματα που θα σας δώσει. Κανένας πραγματικός διαιτολόγος δεν πρόκειται να σας δώσει ματζούνια. Πολλά έχουν ακουστεί για “ειδικές γύρες”, που πωλούνται σε αφελείς κι ανυποψίαστους έναντι εκατοντάδων ευρώ, αλλά ακόμα και για διουρητικά σκευάσματα, που κάποιοι εντελώς ανεύθυνα δίνουν αφειδώς στους πελάτες τους θέτοντας σε πραγματικό κίνδυνο την υγεία τους.
  • Έχουμε ακούσει για απίστευτες τιμές και μάλιστα ανά κιλό απώλειας βάρους. Δεν υπάρχουν διαιτολόγοι μάγοι που να αξίζει να τους δώσετε χιλιάδες ευρώ για να χάσετε 5 ή 10 κιλά.
  • Προσέξτε τη ζυγαριά στην οποία ζυγίζεστε σε ένα διαιτολογικό γραφείο. Οι ηλεκτρονικές ζυγαριές είναι αξιόπιστες και κανένας δεν μπορεί να της «πειράξει». Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που ο “διαιτολόγος” διατείνεται ότι ο πελάτης του έχει χάσει κιλά έχοντας απλά πειράξει τη ζυγαριά του.
  • Προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο να χρεώνονται πρόσθετα οι μετρήσεις (λιπομέτρηση, μεταβολικός ρυθμός κτλ). Γνωστή κυρία που αυτοαποκαλείται διαιτολόγος αν και δεν έχει κανένα πτυχίο, χρεώνει 150 ευρώ τη λιπομέτρηση σε έναν λιπομετρητή που δεν είναι καν επαγγελματικός. Οι μετρήσεις αυτές είναι μέρος της δουλειάς μας. Φανταστείτε να αλλάζετε λάστιχα στο αυτοκίνητό σας και να χρεώνεστε πρόσθετα τη μέτρηση της πίεσής τους!
  • Προσέξτε τις επικίνδυνες δίαιτες που μπορεί να σας δώσουν.
  • Καλύτερα να αποφύγετε τους λεγόμενους διαιτολόγους των διασήμων. Αυτοί που τουλάχιστον εγώ έχω υπόψιν στην Ελλάδα, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως επιστήμονες αλλά παραπροϊόντα της κακής τηλεόρασης.

Και το σημαντικότερο :

Ο διαιτολόγος σας οφείλει τουλάχιστον να προσπαθήσει να επέμβει και αλλάξει τις εσφαλμένες διατροφικές συνήθειες που οδήγησαν στην παχυσαρκία. Μια προσωρινή απώλεια βάρους δεν είναι δύσκολη, αντίθετα με τη διατήρηση στο ιδανικό βάρος ή έστω κοντά σε αυτό. Για να γίνει αυτό εφικτό, θα πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ σας σχέση εμπιστοσύνης, να συζητήσετε μαζί του, να δείτε ότι πραγματικά ενδιαφέρεται να καταλάβει τι σας οδήγησε στα περιττά κιλά.