Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Διαιτα express
Κατηγορία: Συμβουλές/Ερωτήσεις

Ακούμε για δίαιτα express, διαιτα εύκολη, δίαιτα γρήγορη. Τι πετυχαίνουμε με αυτές τις δίαιτες;

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μερικά παραπανίσια κιλά. Τι θέλουμε να κάνουμε : Να χάσουμε βάρος; Η μήπως να χάσουμε λίπος; Δείτε μια προσεγγιστική μέθοδο υπολογισμού σωματικού λίπους

Οι δίαιτες express είναι είτε υποθερμιδικές ή πρωτεϊνικές. Και στις 2 περιπτώσεις, βραχυπρόθεσμα επιτυγχάνονται φαινομενικά καλά αποτελέσματα. Φαινομενικά γιατί οι δίαιτες express μας υποβάλλουν σε μια απότομη απώλεια μυικού ιστού και νερού. Παράλληλα, χαμηλώνουν το μεταβολισμό μας, κάτι που σημαίνει ότι πολύ εύκολα θα ξαναπάρουμε ό,τι χάσαμε, ενώ μπορούν να προκαλέσουν κέτωση, μια επικίνδυνη κατάσταση, στην οποία ο οργανισμός μας υποκαθιστά τη γλυκόζη (το κανονικό του καύσιμο) με κετόνες.

Ειδικότερα, οι χημικές δίαιτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ειδικές και μόνο περιπτώσεις όπου απαιτείται μια γρήγορη αποτοξίνωση του οργανισμού. Παράδειγμα είναι η προετοιμασία του ασθενούς πριν από μια χειρουργική επέμβαση. Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να συστήσει μια τέτοια δίαιτα απλώς για απώλεια βάρους

Σημασία έχει να ακολουθούμε σε βάθος χρόνου κάποιες βασικές διατροφικές αρχές, να ακούμαστε όσο μπορούμε και να μην αναζητούμε μαγικές λύσεις.

Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους είναι γύρω στο 1% την εβδομάδα. Ταχύτερη απώλεια είναι επικίνδυνη, κινητοποιεί τον οργανισμό, ο οποίος αντιδρά στην απότομη αλλαγή, μειώνει τον μεταβολισμό και η απώλεια πρακτικά σταματά, όχι όμως και οι συνέπειες της δοκιμασίας στην οποία υποβάλαμε το σώμα μας.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση πρωτεϊνικής δίαιτας είναι η δίαιτα Atkins, η οποία όσο δημοφιλής και προβεβλημένη από το σύστημα marketing κι αν είναι, έχει όλα τα προαναφερθέντα αρνητικά.

Πώς να χάσω τα περιττά κιλά;

Διαβάστε εδώ για τις επικίνδυνες δίαιτες.