Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Δίαιτες αποτοξίνωσης
Κατηγορία: Συμβουλές/Ερωτήσεις

Όλοι έχουμε ακούσει ή μας έχουν προτείνει διάφοροι δίαιτες αποτοξίνωσης. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης βασίζονται στη λογική ότι το σώμα μας συσσωρεύει τοξίνες, τις οποίες πρέπει που και που να αποβάλουμε, ακολουθώντας ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής, βασιζόμενο στη σχεδόν αποκλειστική κατανάλωση φρούτων, χυμών και λαχανικών, την πλήρη αποφυγή καφεΐνης, αλκοόλ, αμυλούχων, γαλακτοκομικών και ζωικών προϊόντων. Υποτίθεται ότι ακολουθώντας μια τέτοια δίαιτα χάνουμε πολύ γρήγορα βάρος, αποκτούμε ευεξία και πετάμε άχρηστες και βλαβερές ουσίες που έχουν συγκεντρωθεί στο σώμα μας.

Δεν υπάρχει καμιά απολύτως επιστημονική βάση σε όλα αυτά. Αντίθετα, αυτό που προκαλείται είναι ένα σοκ στον οργανισμό μας. Προφανώς, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αναπόσπαστο τμήμα μιας καλής διατροφής, όμως δεν μπορούν να αποτελούν την αποκλειστική τροφή μας. Η εντυπωσιακή απώλεια βάρους (αρκετά κιλά σε λίγες μόνο ημέρες) οφείλεται αποκλειστικά στην απώλεια υγρών και γλυκογόνου από τους μυς μας και όχι λίπους. Ο δραστικός περιορισμός της ενέργειας που προσλαμβάνουμε, δηλαδή των θερμίδων, αναγκάζει το σώμα μας να αντιδράσει, ενώ προκαλούνται κι αρκετές παρενέργειες. Τα δε χαμένα κιλά σύντομα θα επανέλθουν.

Στην πραγματικότητα ένας κλινικός διαιτολόγος συστήνει μια δίαιτα αποτοξίνωσης ή μάλλον μια δίαιτα με κάποια παρόμοια χαρακτηριστικά σε ειδικά κλινικά περιστατικά και συνήθως κατά την προετοιμασία ασθενούς πριν από χειρουργείο.

Κρατήστε ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης ανήκουν στην κατηγορία των πυροτεχνημάτων του marketing, όπως και οι δίαιτες των διασήμων, κάποιες επώνυμες δίαιτες κοκ. Αν κάποιες διατροφικές συνήθειες ή συνθήκες ζωής σας φόρτωσαν μερικά κιλά, μην θεωρείτε ότι με μια δυνατή προσπάθεια 3-4 ημερών θα απαλλαγείτε από αυτά. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές ενός κλινικού διαιτολόγου και να εμπεδώσετε και εφαρμόσετε τις βασικές αρχές μιας υγιεινής, ισορροπημένης αλλά και ρεαλιστικής και χωρίς ακρότητες διατροφής, η οποία όμως δεν θα σας σκλαβώνει και καταπιέζει. Σε καμιά άλλη περίπτωση δεν θα έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε σε βάθος χρόνου.