Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες του αλκοόλ
Κατηγορία: Συμβουλές/Ερωτήσεις

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει τις συνέπειες μιας αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ. Μειωμένος συντονισμός κινήσεων, απώλεια ισορροπίας και αίσθησης του χρόνου είναι τα πρώτα συμπτώματα, αφού το αλκοόλ επιδρά καταρχήν στην παρεγκεφαλίδα, ένα όργανο στη βάση του εγκαφάλου, υπεύθυνο για τα παραπάνω.

Το πιο δύσκολο και σίγουρα το πιο δυσάρεστο είναι ο πονοκέφαλος το επόμενο πρωινό. Ένας συγκεκριμένος πονοκέφαλος, ο πονοκέφαλος οινοποσίας.

Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται το αλκοόλ σαν δηλητήριο. Και όπως όλα τα δηλητήρια, το συκώτι, το βιοχημικό μας εργαστήριο, αναλαμβάνει να το μετατρέψει σε κάτι λιγότερο επιβλαβές. Το συκώτι εκτελεί πάνω από 500 λειτουργίες και οι περισσότερες απαιτούν νερό. Όταν το συκώτι υπερλειτουργεί για να αντιμετωπίσει τη μέθη, ζητάει νερό κι αδιαφορεί για το από που θα το πάρει.

Από την άλλη πλευρά, ο εγκέφαλός μας αποτελείται από 75% νερό. Όταν το συκώτι υπερλειτουργεί, ο εγκέφαλος υποφέρει από έλλειψη νερού.

Πώς διορθώνεται; Πίνοντας νερό.

Αυτό το απλό "κόλπο" γνώριζαν πολύ καλά οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι έπιναν μόνο "κεκραμένο οίνο", δηλαδή νερωμένο κρασί, το δε δοχείο που γινόταν η ανάμιξη λεγόταν κρατήρας.