Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
Κατηγορία: Ειδικά θέματα διατροφής

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Οι τροφές που ακολουθούν περιέχουν υδατάνθρακες που προκαλούν ταχύτατη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, εντατικοποιώντας τη λειτουργία του παγκρέατος. Σε βάθος χρόνου, η αυξημένη κατανάλωση τέτοιων τροφών κουράζει το πάγκρεας και οδηγεί σε ινσουλινοαντίσταση και διαβήτη τύπου ΙΙ.

Μειώνοντας την πρόσληψή τους ή συνοδεύοντας τες με πρωτεΐνες, ακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες μειώνουμε την έντονη αύξηση της γλυκόζης (κοινώς ζαχάρου) στο αίμα κι επομένως μειώνουμε τις βλαβέρες τους δράσεις στην υγεία μας.

Τέτοιες τροφές είναι :

Όλα τα αναψυκτικά εκτός από τα light

Αρτοσκευάσματα όπως πίτσα, κρουασάν, βάφλες, λουκουμάδες, ποπ κορν, όλα τα λευκά ψωμιά, λευκό ψωμί τοστ, μπισκότα, κουλουράκια

Γλυκαντικά όπως η ζάχαρη και η μαλτόζη

Ρύζι, ρυζογκοφρέτες, κουάκερ, κους κους, κορν φλέικς

Πατάτες βραστές, φούρνου, τηγανητές, πουρές πατάτας, γλυκοπατάτες

Παντζάρια, ρέβα βρασμένη, βρασμένα καρότα, καλαμπόκι

Χουρμάδες, καρπούζι, κομπόστες φρούτων, σταφίδες, σύκα, βερίκοκα