Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Παιδική παχυσαρκία
Κατηγορία: Ειδικά θέματα διατροφής

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της δημόσιας υγείας στην πλειοψηφία των αναπτυγμένων χωρών. Τα ποσοστά εμφάνισής της έχουν αυξηθεί δραματικά και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η μεγάλη πλειονότητα των παχύσαρκων παιδιών γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες. Η έκφραση «θα το πάρει μπόι» δεν ισχύει.

Κριτήρια

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ή BMI) είναι ένας απλός και αρκετά ασφαλής τρόπος προσδιορισμού του προβλήματος. Διαιρέστε το βάρος του παιδιού με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα.

Παρακάτω φαίνεται ανά φύλο και ηλικία το όριο πάνω ΔΜΣ πάνω από το οποίο το παιδί θεωρείται υπέρβαρο

Αγόρια:

2 ετών : 18,4

3 ετών : 17,9

4 ετών : 17,6

5 ετών : 17,4

6 ετών : 17,6

7 ετών : 17,9

8 ετών : 18,4

9 ετών : 19,1

10 ετών : 19,8

11 ετών : 20,6

12 ετών : 21,2

13 ετών : 21,9

14 ετών : 22,6

15 ετών : 23,3

Κορίτσια:

2 ετών : 18,0

3 ετών : 17,6

4 ετών : 17,3

5 ετών : 17,1

6 ετών : 17,3

7 ετών : 17,8

8 ετών : 18,3

9 ετών : 19,1

10 ετών : 19,9

11 ετών : 20,7

12 ετών : 21,7

13 ετών : 22,6

14 ετών : 23,3

15 ετών : 23,9

Αιτίες

Το ότι περνάμε πολλές ώρες στη δουλειά, ότι το φαγητό έχει γίνει διεκπεραίωση κι όχι απόλαυση, η καθιστική ζωή κι ο εγκλωβισμός στις μεγάλες πόλεις, το marketing της διατροφής, η διαφήμιση, το πρόχειρο φαγητό, τα πολλά λιπαρά είναι λόγοι παχυσαρκίας μικρών και μεγάλων. Η παχυσαρκία είναι ένας παράξενος δείκτης που δείχνει πόσο μια κοινωνία έχει προσαρμοστεί στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Ειδικά στις μικρές ηλικίες η μείωση της δραστηριότητας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Τα παιδιά άλλοτε έπαιζαν ποδόσφαιρο και κυνηγητό. Τώρα σερφάρουν στο internet και βλέπουν τηλεόραση.

Τάσεις

Η παχυσαρκία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε παγκόσμια κλίμακα και κυρίως στην παιδική ηλικία. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών τριπλασιάστηκε έως τετραπλασιάστηκε. Στην Ελλάδα ένα στα τέσσερα παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Η χώρα μας καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις διεθνώς, τόσο στα παιδιά όσο και τους ενήλικες.

Συνέπειες

Ένα παχύσαρκο παιδί έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει τάσεις απομόνωσης, δυσκολίες στην επικοινωνία και την αποδοχή, καθώς και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πολύ συχνά επίσης, τα παχύσαρκα παιδιά παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία ή αργότερα.

Παράλληλα, η παχυσαρκία σχετίζεται σαφέστατα με σοβαρές νόσους όπως ο διαβήτης και οι καρδιολογικές παθήσεις. Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων νοσημάτων. Υπολογίζεται ότι η παχυσαρκία μειώνει το προσδόκιμο ζωής για περισσότερο από 10 χρόνια. Η ποσοτικοποίησης της επίπτωσης στην ποιότητα ζωής είναι πιο δύσκολη

Λύσεις

Οι λύσεις σχετίζονται με τις αιτίες. Οφείλουμε να στρέφουμε τα παιδιά μας προς ένα πιο φυσικό τρόπο ζωής, με δραστηριότητες, χόμπυ, ενδιαφέροντα, κίνηση, αθλητισμό. Κάντε βόλτες στη φύση, περιπάτους, εκδρομές, όχι όμως αυτοκίνητο, ταβέρνα, αυτοκίνητο. Δείξτε στους εαυτούς σας πρώτα και έπειτα στα παιδιά σας ότι παρά τις δυσκολίες και τις ισοπεδωτικές μεγαλουπόλεις, κάποιες διέξοδοι υπάρχουν.

Από την άλλη πρέπει να καλλιεργούμε την υγιή σχέση με το φαγητό. Είναι πολύ καλό η οικογένεια να τρώει όλη μαζί, στο τραπέζι, χωρίς τηλεόραση και ανοιχτό υπολογιστή. Το φαγητό δεν είναι κάτι που απλά πρέπει να κάνουμε. Σεβόμαστε τον εαυτό μας, όταν αντιμετωπίζουμε τη διατροφή μας με σεβασμό.

Παράλληλα, η γνώση του τι σημαίνει ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή θα πρέπει να είναι κτήμα όλης της οικογένειας. Απλοί κανόνες, χωρίς υπερβολές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.