Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Νευρική ανορεξία
Κατηγορία: Ειδικά θέματα διατροφής

Τι είναι η νευρική ανορεξία

Η νευρική ανορεξία (anorexia nervosa) είναι μια σοβαρή, ψυχογενής διατροφική διαταραχή. Το πάσχον άτομο αυτοεξαναγκάζεται σε αποχή από το φαγητό, υπό το καθεστώς φόβου ότι είναι παχύσαρκο ή ότι θα καταλήξει παχύσαρκο. Στις αρχές της νόσου το άτομο έχει φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική όρεξη, η οποία ωστόσο φθίνει με τον καιρό. Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες ψυχικές διαταραχές, με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής αλλά και υψηλή θνησιμότητα.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι καινούρια νόσος, τα τελευταία χρόνια και σχεδόν αποκλειστικά στις προηγμένες κοινωνίες έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Πλήττει κατά βάση νέες γυναίκες, στις οποίες η επαγγελματική δραστηριότητα σχετίζεται με την εξωτερική εμφάνιση. Άλλη μια κατηγορία υψηλού κινδύνου είναι πάλι γυναίκες που έχουν υποβληθεί επανειλημμένα σε δίαιτες από μικρή ηλικία.

Συμπτώματα

Αρχικά τα συμπτώματα εντοπίζονται κυρίως στη συμπεριφορά. Υποψιαζόμαστε νευρική ανορεξία σε άτομα, κυρίως κορίτσια, που θεωρούν ότι έχουν πρόβλημα με το βάρος ακόμα κι αν αυτό εμφανώς δεν είναι αλήθεια, βάζουν συνεχώς στόχο να χάσουν κιλά, παραπονούνται συνεχώς για ατέλειες στο σώμα τους και, γενικά, ασχολούνται υπέρμετρα με το βάρος και το φαγητό.

Άλλο πρώιμο σύμπτωμα είναι διαδικασία του φαγητού. Η επιλογή πολύ συγκεκριμένων τροφών, που επαναλαμβάνονται, η εκνευριστικά αργή μάσηση και κατάποση, ο τεμαχισμός του φαγητού σε υπερβολικά μικρά κομμάτια μας είναι σημάδια της διαταραχής, το κρυφό πέταγμα στα σκουπίδια ή το κρύψιμο φαγητού.

Επίσης, η άρνηση της αίσθησης πείνας και κόπωσης, η υπερβολική σχεδόν υστερική άθληση, και ειδικά με έναν σχολαστικά επαναλαμβανόμενο τρόπο.

Συχνά τα άτομα αυτά τείνουν να μαγειρεύουν φαγητά που θεωρούνται παχυντικά χωρίς όμως να τα δοκιμάζουν.

Στη συνέχεια, εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα. Τέτοια είναι φυσικά η απώλεια βάρους, η τριχόπτωση, η αμηνόρροια, η δυσκοιλιότητα, η ξηροστομία, δυσκολίες στον ύπνο.

Παράλληλα, εντείνονται τα προβλήματα συμπεριφοράς με εμφάνιση κατάθλιψης, νευρικότητας, άγχους, επιθετικότητας, αυτοπεριθωριοποίησης.

Αίτια

Δεν είναι εύκολο να απομονώσουμε συγκεκριμένα αίτια. Τα πρότυπα ομορφιάς και αισθητικής που θέλουν τις γυναίκες πολύ αδύνατες, οικογενειακά προβλήματα, άστατη προσωπική ζωή, πολύ έντονες συναισθηματικές φορτίσεις, έντονη ανασφάλεια, προσωπικές και επαγγελματικές αποτυχίες, καθώς και ψυχικές διαταραχές είναι μερικές από τις αιτίες.

Τύποι

  • Ανορεξία αποχής από το φαγητό.
  • Ανορεξία υπερφαγίας. Στην περίπτωση αυτή το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού και στη συνέχεια προκαλεί εμετό.

Αντιμετώπιση

Η νευρική ανορεξία είναι ψυχική νόσος κι ως τέτοια αντιμετωπίζεται καταρχήν. Ο ασθενής πρέπει να παρακολουθηθεί από ειδικευμένο ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή. Ο διαιτολόγος έχει δευτερεύοντα ρόλο, καθώς πρέπει να προσαρμόσει σταδιακά το διαιτολόγιο του ασθενούς μέχρι την ομαλοποίησή του, παράλληλα με τη βελτίωση του ψυχολογικού υποβάθρου μέσω της ψυχοθεραπείας. Τονίζεται ότι απαιτείται η συνδρομή ειδικών, καθώς η νευρική ανορεξία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη νόσος.