Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Κατανάλωση πρωτεΐνης
Κατηγορία: Ειδικά θέματα διατροφής

Πόσες πρωτεΐνες πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως;

Ιδανικά πρέπει να προσλαμβάνουμε το 25% περίπου των ημερήσιων θερμίδων μας από πρωτεΐνες. Θυμηθείτε ότι ένα γραμμάριο καθαρής πρωτεΐνης αποδίδει 4 περίπου θερμίδες (Kcal).

Ένας άλλος κανόνας που χρησιμοποιούν οι διαιτολόγοι είναι ο πολλαπλασιασμός του τετραγώνου του ύψους σας με το 23. Πχ 1,70 Χ 1,70 Χ 23 = 66,5 γραμ πρωτεΐνης την ημέρα. Το παραπάνω αποτέλεσμα αφορά σε άτομα με χαμηλή σωματική δραστηριότητα. Η ποσότητα αυξάνεται σταδιακά από 10% για ήπια σωματική δραστηριότητα (περπάτημα μισής ώρας, 3 φορές την εβδομάδα) έως και 50% σε άτομα με πολύ βαριά σωματική δραστηριότητα (body building κάθε μέρα 2 ώρες).

Επίσης, η πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνεται 10% στο θηλασμό και 20% στην εγκυμοσύνη.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Εφόσον πάσχετε από κάποια νεφρική νόσο (νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο κτλ) ή ηπατική νόσο (ανεπάρκεια, ηπατίτιδα) πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να καταναλώνετε.

Πρέπει να τονισθεί ότι η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης, που συνηθίζεται σε πρωτεϊνικές δίαιατες, δεν συνίσταται σε κανιά περίπτωση.

Τι ακριβώς κάνουν οι πρωτεΐνες;

Οι πρωτεΐνες διασπώνται σε αμινοξέα και επαναχρησιμοποιούνται στο σώμα μας, όπου απαιτείται. Το συκώτι είναι το όργανο όπου λαμβάνουν χώρα οι παραπάνω διαδικασίες. Η διαδικασία αυτή διαρκεί αρκετή ώρα, καταναλώνει δε ενέργεια, περίπου το 25% αυτής που προσλαμβάνουμε από πρωτεΐνη συνολικά.

Οι πρωτεΐνες δρουν σημαντικά στο πεδίο των ορμονών. Καταρχήν, αυξάνουν την έκκριση αυξητικής ορμόνης, η οποία αυξάνει τη μυική μάζα και γλυκαγόνης, η οποία αυξάνει τις καύσεις και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού.

Τι προκαλεί η χαμηλή κατανάλωση πρωτεΐνης

Απώλεια μυικής μάζας με συνεπακόλουθο τη μείωση των καύσεων του οργανισμού μας.

Τι προκαλεί η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης

Η πλεονάζουσα ποσότητα θα μετατραπεί σε λίπος. Μεγάλο πλεόνασμα θα προκαλέσει αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης. Σε ακραίες περιπτώσεις θα προκληθούν βλάβες στη νεφρική λειτουργία.