Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Μαντζουράνα (ή ματζουράνα)
Κατηγορία: Βότανα

Η μαντζουράνα (origanum majorana ή majorana hortensis) είναι ένα φυτό της Μεσογείου. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες τόσο στη μαγειρική όσο και σαν γιατρικό.

Βασική συστατικά

Περιέχει :

  • πτητικά έλαια όπως (σαβινένιο, καρβακρόλη, λιναλοόλη)
  • φλαβονοειδή
  • τριτερπενοειδή

Η καρβακρόλη είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Ενδείξεις και ωφέλειες

Η μαντζουράνα βοηθά στη ρύθμιση του τυμπανισμού, τους κολικούς και τα αναπνευστικά προβλήματα. Θεωρείται ένα πολύ καλό τονωτικό, βοηθά στην απαλλαγή από άγχος, αϋπνίες και πονοκεφάλους.

Θεωρείται επίσης ότι μειώνει ελαφρά τη γενετήσια ορμή.

Προφυλάξεις

Αποφύγετε εντελώς τη φαρμακευτική χρήση σε εγκύους.

Διατροφική αξία

Η μαντζουράνα αποτελεί εξαιρετική πηγή :

  • σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγγανίου
  • βιταμίνης C, νιασίνης, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Α, φολικού οξέως, βιταμίνης Κ και β - καροτίνης

Σε ποσοστό 40% αποτελείται από φυτικές ίνες. Οι περιεκτικότητες ιδίως στα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή που αναπτύχθηκε το φυτό.

Συμπέρασμα

Η μαντζουράνα είναι πολύ καλή πηγή οξειδωτικών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και βιταμινών. Δρα ως ένα γενικό τονωτικό αλλά και καταπραϋντικό του νευρικού συστήματος.