Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Βότανα για δυσπεψια και οξύτητα στομάχου
Κατηγορία: Βότανα

Δυσπεψία

Προκαλείται από την υπερβολική έκκριση οξέων, υποδηλώνει κακή ή ακατάλληλη διατροφή. Για να καλυφθεί ο εσωτερικός βλεννογόνος του στομάχου και των εντέρων και να προστατευθεί από την υπερβολική οξύτητα, πάρτε κόκκινη φτελιά, αρραρούτι ή ισλανδικό λειχήνα, τα οποία είναι κολλώδη γλισχρασματογενή βότανα όταν εμβαπτιστούν σε νερό. Η φιλιπέντουλα ενισχύει τον εσωτερικό βλεννογόνο του στομάχου και ελαττώνει την οξύτητα, ενώ το γερμανικό χαμομήλι είναι πολλαπλά χρήσιμο για πληθώρα γαστρεντερικών προβλημάτων.

Διατροφή

Δείτε τα "απαγορευμένα" τρόφιμα εδώ.

Γενικά

Βότανα : Κόκκινη φτελιά (Ulnlus rubra), αρραρούτι (Maranta arundinacea), ισλανδικός λειχήνας (Cetraria islandica).

Παρασκευή : Φτιάξτε έγχυμα με 2 γεμάτα κττ από ένα από αυτά τα βότανα σε 100 ml νερό. Αφήστε το για 15 λεπτά. Πίνετε 100 ml μέχρι 4 φορές την ημέρα.

Παρασκευή : Φτιάξτε «τροφή» κόκκινης φτελιάς αναμιγνύοντας 1 γεμάτο κττ σκόνης του φυτού με 3 κττ κρύο νερό. Ρίξτε το μίγμα σε 250 ml βραστό νερό. Προσθέστε μία πρέζα κανέλας ή μοσχοκάρυδου για να γίνει εύγευστο. Πάρτε 250 ml 3 φορές την ημέρα.

Βότανα Μάραθο (Foeniculum vulgare), γάλβανο (Ferula gummosa), γλυκάνισο (pimpinella anilum).

Παρασκευή : Φτιάξτε έγχυμα χρησιμοποιώνται 1 γεμάτο κττ σπερμάτων μάραθου ή γλυκάνισου, ή γάλβανου σε 750 ml νερό. Πίνετε το στη διάρκεια μιας μέρας.

Δυσπεψία, πόνοι στην κοιλιά, τυμπανισμό και λόξιγμας

Παρασκευή : Φτιάξτε έγχυμα σε καλυμμένο σκεύος. Πίνετε έως και 5 φλιτζάνια την ημέρα

Οξύτητα με γαστρίτιδα

Βότανο Φιλιπέντουλα (Filipendula ulmaria)

Παρασκευή : Φτιάξτε έγχυμα με ανθοφόρες κορυφές. Πίνετε έως και 5 φλιτζάνια την ημέρα.