Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Βότανα για έκζεμα
Κατηγορία: Βότανα

Έκζεμα

Με χαρακτηριστικό του το κόκκινο, φλεγμονώδες δέρμα, το έκζεμα προκαλεί ερεθισμό, φολιδωτές και μικροσκοπικές φουσκάλες. Αν και συχνά είναι αλλεργική αντίδραση σε ορισμένες ουσίες, το έκζεμα μπορεί επίσης να είναι κληρονομικό, αποτέλεσμα παρατεταμένης επαφής με κάποιον ερεθιστικό παράγοντα ή μπορεί απλά να παρουσιάζεται χωρίς κάποιο γνωστό αίτιο. Είναι προτιμότερο να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό, καθώς το έκζεμα είναι δύσκολο να το θεραπεύσετε μόνοι σας. Όμως, τα ακόλουθα γιατρικά αν χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον για μία εβδομάδα μπορεί να σας ανακουφίσουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο γιατρικά ταυτόχρονα. Η στελλαρία μειώνει τον ερεθισμό και τη φαγούρα και η βρόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει μαλακτικό και καταπραϋντικό το νερό του μπάνιου

Για να αποφύγετε να ξύνεστε καλύψτε την προσβεβλημένη περιοχή με ένα απορροφητικό, μη ερεθιστικό υλικό, όπως το βαμβάκι

Γενικά

Βότανα : Μέντα (Mentha χ piperita), στελλαρία (Stellaria media)

Παρασκευή (1): Φτιάξτε λοσιόν μέντας παρασκευάζοντας έγχυμα με 1 κττ βότανο σε 1 φλιτζάνι νερό. Αφήστε το 10 λεπτά, κατόπιν σουρώστε το και αφήστε το να κρυώσει. Χρησιμοποιήστε το για να πλένετε απαλά την προσβεβλημένη περιοχή 2-3 φορές την ημέρα.

Παρασκευή (2) : Επαλείψτε με αλοιφή, κρέμα ή φρεσκοστυμμένο χυμό στελλαρίας έως 5 φορές την ημέρα.

Εναλλακτική δυνατότητα Προσθέστε 2 σταγόνες μινθέλαιο σε 1 κττ από οποιοδήποτε παρασκεύασμα στελλαρίας.

Βότανο : Gotu kola (Centella aslatica)

Παρασκευή : Βάλτε σκόνη στην προσβεβλημένη περιοχή 2-3 φορές την ημέρα. Εναλλακτικά. αναμίξτε τη σκόνη με το απαιτούμενο νερό ώστε να σχηματισθεί μία πηκτή πάστα και επαλείψτε την προσβεβλημένη περιοχή 1-2 φορές την ημέρα

Έκζεμα με εξιδρωμένο δέρμα

Βότανο : Αμαμηλίδα (Hαmαmelis virgiana)

Παρασκευή : Επαλείψτε με λοσιόν ή κρέμα 5 φορές την ημέρα (η λοσιόν είναι π προτιμότερη). Εναλλακτικά, φτιάξτε αφέψημα με 2 κττ φύλλων σε 1 φλιτζάνι νερό. Αφήστε το 15 λεπτά, σουρώστε και αφήστε το να κρυώσει.

Χρησιμοποιήστε το για πλύσεις έως 5 ημέρα.

Βότανο : Γερμανικό χαμομήλι (Chamomilla recutita)

Παρασκευή : Φτιάξτε έγχυμα με 50 g βοτάνου σε 750 ml νερό. Μόλις κρυώσει, επαλείψτε την περιοχή που έχει φαγούρα ή προσθεστε το θερμό έγχυμα σε χλιαρό νερό της μπανιέρας και καθίστε μέσα στο νερό τουλάχιστον 20 λεπτά.

Βότανο : Βρόμη (Avena sαtiva)

Παρασκευή : Γεμίστε μία σακούλα από μουσελίνα (ή παρόμοιο υλικό) με πίτουρα βρόμης και τοποθετήστε κάτω από τη βρύση του ζεστού νερού. Γεμίστε την μπανιέρα. Χαλαρώστε μέσα στο νερό για 5-10 λεπτά.