Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Αλόη
Κατηγορία: Βότανα

Φυτό ιθαγενές της Αφρικής, η αλόη (Aloe barbadensis) καλλιεργείται συνήθως σε γλάστρες και έχει 2 διακριτές μεταξύ τους φαρµακευτικές χρήσεις. Το διαυγές πήκτωµα, η γέλη, που υπάρχει στα φύλλα είναι ένα αξιοσηµείωτα αποτελεσµατικό θεραπευτικό επουλωτικό για τις πληγές και τα εγκαύµατα, επιταχύνοντας τους ρυθµούς της επούλωσης και ελαττώνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων. Ο κίτρινος οπός από τη βάση του φύλλου, όταν αποξηρανθεί, είναι γνωστός ως πικρή αλόη ή αλόη των φαρμακείων. Είναι ένα ισχυρό καθαρτικό, χρήσιµο σε: περιπτώσεις βραχυχρόνιας δυσκοιλιότητας.

Φυσικό περιβάλλον και καλλιέργεια

Αν και ιθαγενές της Ανατολικής και Νότιας Αφρικής, η αλόη είναι αυτοφυής στους τροπικούς και καλλιεργείται εκτεταµένα σε όλο τον κόσμο. (Τα φυτά της αλόης που μεγαλώνουν σε: γλάστρες έχουν χαµηλή περιεκτικότητα σε ανθρακινόνες). Η αλόη αναπαράγεται με απόσπαση μικρών φυταρίων με ρίζες. Για να συλλεχθεί η γέλη και ο πικρός χυμός, τα φύλλα κόβονται και ξηραίνονται κατά τις απαιτήσεις.

Συγγενή είδη

Η αλόη του Ακρωτηρίου ή αλόη η θηριώδης (A. Ferox) χρησιµοποιείται στη βοτανοθεραπευτική ως διεγερτικό καθαρτικό. Πολλά άλλα είδη αλόης είναι επίσης χρήσιµα για θεραπευτικούς σκοπούς.

Ενεργά συστατικά

  • Ανθρακινόνες (αλοΐνη, αλοεμοδίνη)
  • Ρητίνες
  • Ταννίνες
  • Πολυσακχαρίτες
  • Αλοερεζίνη

Βασικές δράσεις

  • Επουλώνει τις πληγές και ελαφρά εγκαύματα
  • Μαλακτικό
  • Διεγείρει την έκκριση χολής
  • Καθαρτικό
  • Μειώνει ραγάδες και κρεατοελιές (σπίλοι)

Επουλωτικές ιδιότητες

Εκτεταμένες έρευνες από τη δεκαετία του 30 στις ΗΠΑ και τη Ρωσία έδειξαν ότι το διαυγές πήκτωµα, η γέλη, έχει εντυπωσιακές ικανότητες στην επούλωση πληγών, ελκών και εγκαυµάτων θέτοντας µία προστατευτική επικάλυψη στις προσβεβληµένες περιοχές και επιταχύνοντας τον ρυθµό επούλωσης. Αυτή η δράση οφείλεται κατά ένα µέρος στην παρουσία της αλοερεζίνης, η οποία διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παραδοσιακές και σύγχρονες χρήσεις

Θεραπείες οµορφιάς :

Η αλόη έχει µακραίωνη ιστορία ως λοσιόν για το δέρµα. Λέγεται ότι η Κλεοπάτρα απέδιδε την οµορφιά της στη χρήση αλόης.

Γιατρικό της Δύσης : Στη Δύση η αλόη έγινε δηµοφιλής για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950, όταν ανακαλύφθηκε η ικανότητά της να θεραπεύει τα εγκαύµατα, ιδιαίτερα εκείνα από συγκεκριµένες ακτινοβολίες.

Πρώτες βοήθειες :

Η αλόη ένα εξαίρετο γιατρικό πρώτων βοηθειών στο σπίτι για τα εγκαύµατα, τις εκδορές, το κάψιµο από καυτά υγρά και τον ήλιο. 'Ενα φύλλο όταν κοπεί απελευθερώνει τη µαλακτική γέλη, η οποία µπορεί να τοποθετηθεί στο προσβεβληµένο µέρος µε εξαιρετικά ευεργετική δράση.

Δερματικές παθήσεις :

Η γέλη είναι χρήσιµη για όλες σχεδόν τις δερµατικές παθήσεις, που χρειάζονται καταπράυνση και στυπτικότητα και βοηθάει, σε κάποιο βαθµό, στη θεραπεία κιρσών.

'Ελκη :

Η προστατευτική και θεραπευτική επίδραση της αλόης εµφανίζεται ακόµη και όταν χορηγείται από το στόµα και η γέλη µπορεί να χρησιµοποιηθεί για τα έλκη του πεπτικού και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Καθαρτικό :

Ο πικρός κίτρινος χυµός από τα φύλλα (πικρή αλόη) περιέχει ανθρακινόνες, οι οποίες είναι ισχυρά υπακτικά. Δημιουργούν συσπάσεις στο κόλον, προκαλώντας σε γενικές γραμμές αφόδευση σε 8 – 12 ώρες από τη λήψη. Σε χαμηλές δόσεις, απλά διεγείρει την πέψη. Είναι ισχυρό φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας.