Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Σίδηρος
Κατηγορία: Βιταμίνες - ιχνοστοιχεία

Περιεκτικότητα τροφίμων και συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία σιδήρου στη διατροφή μας

Οι καλύτερες πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Όλες οι βασικές πηγές στο άρθρο για τη σιδηροπενική αναιμία.

100 γραμμάρια συκώτι έχουν περίπου 6mg σιδήρου ενώ 100 γραμμάρια άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος περίπου 3,4 mg.

Συνιστώμενη και μέγιστη ανεκτή ημερήσια πρόσληψη σιδήρου

Σε μg/ημέρα

Βρέφη

< 6 μηνών : 0.27

7 - 12 μηνών : 11

Παιδιά

1 - 3 ετών : 7

4 - 8 ετών : 10

Άντρες

9 - 13 ετών : 8

14 - 18 ετών : 11

19 - 30 ετών : 8

31 - 50 ετών : 8

51 - 70 ετών : 8

70 ετών : 8

Γυναίκες

9 - 13 ετών : 8

14 - 18 ετών : 15

19 - 30 ετών : 18

31 - 50 ετών : 18

51 - 70 ετών : 8

70 ετών : 8

Εγκυμονούσες

14 - 18 ετών : 27

19 - 30 ετών : 27

31 - 50 ετών : 27

Γαλουχία

14 - 18 ετών : 10

19 - 30 ετών : 9

31 - 50 ετών : 9

Η μέγιστη ανεκτή πρόσληψη σιδήρου είναι 49 mg / Ημέρα για παιδιά έως 8 ετών και 45 mg / ημέρα για μεγαλύτερες ηλικίες.

Πηγή : USDA