Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Νάτριο (αλάτι)
Κατηγορία: Βιταμίνες - ιχνοστοιχεία

Το αλάτι, το νάτριο και η διατροφή μας

Στο άρθρο αυτό ταυτίζουμε το αλάτι με το νάτριο

Η σημασία του νατρίου

Το νάτριο είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση ισορροπίας υγρών στο σώμα και τη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων.

Διατροφή

Νάτριο, λιγότερο ή περισσότερο, περιέχουν σχεδόν όλες οι τροφές. Το μεγαλύτερο ποσοστό από το ημερησίως προσλαμβανόμενο νάτριο προέρχεται κυρίως από το μαγειρικό – επιτραπέζιο αλάτι ή από άλλα αλμυρά καρυκεύματα.

Το μαγειρικό αλάτι (NaCl – χλωριούχο νάτριο) περιέχει 40% νάτριο. Μια κουταλιά του γλυκού επιτραπέζιου αλατιού (6γραμ) περιέχει 2325 mg νατρίου με την συνιστώμενη ημερήσια δόση για ενήλικες 30-50 ετών να είναι στα 1500 mg κατά μέγιστο.

Το πλεονάζον νάτριο αποβάλλεται από τα νεφρά. Όταν αυτό δε συμβαίνει, το νάτριο συσσωρεύεται στο αίμα, κατακρατεί νερό κι έτσι αυξάνει τον όγκο του αίματος. Επομένως, αυξάνεται η προσπάθεια που καταβάλλει η καρδιά προκειμένου να σπρώξει τον αυξημένο όγκο του αίματος. Το νάτριο πρέπει να περιορίζεται όταν πάσχουμε από υπέρταση, καρδιαγγειακές νόσους και παθήσεις των νεφρών.

Ευαισθησία

Σε μερικά άτομα η πίεση του αίματος αυξάνεται σημαντικά ανάλογα με την πρόσληψη νατρίου, ενώ σε κάποια άλλα όχι. Η ευαισθησία στο νάτριο είναι υποκειμενική. Αυξημένη ευαισθησία παρουσιάζουν πάντως οι ηλικιωμένοι και οι διαβητικοί.

Άναλες δίαιτες

Οι δίαιτες περιορισμού της πρόσληψης νατρίου καλούνται άναλες δίαιτες. Αυτές ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου που οδήγησε τον γιατρό ή το διαιτολόγο να μας επιβάλλει τέτοια διατροφή, χωρίζονται σε χαμηλού, μεσαίου και υψηλού περιορισμού νατρίου.

Χαμηλού περιορισμού

 • Δεν προσθέτουμε ποτέ αλάτι στο πιάτο
 • Αποφεύγουμε καπνιστά, παστά, αλλαντικά, λουκάνικα, κορν-μπιφ, ελιές, αλμυρά σνακς, ξηρούς καρπούς, μουστάρδα, κέτσαπ, σάλτσες σόγιας, πίκλες, τυριά.

Μεσαίου περιορισμού

Όλα τα παραπάνω. Παράλληλα, αποφεύγουμε :

 • Όλες τις κονσέρβες
 • Κατεψυγμένα προϊόντα στα οποία έχει προστεθεί αλάτι (φιλέτα ψαριών, αρακάς, φασόλια κτλ)
 • Αλμυρό βούτυρο, μαργαρίνες, βούτυρο γάλακτος
 • Λευκό ψωμί, κουλουράκια, μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα που περιέχουν αλάτι. Συμβουλευτείτε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων.
 • Οστρακοειδή (εκτός από στρείδια)
 • Εμφιαλωμένο νερό κι αναψυκτικά (εκτός αν αναγράφεται χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο)

Υψηλού περιορισμού

Όλα τα παραπάνω. Παράλληλα, δεν χρησιμοποιούμε :

 • Πάνω από 2 φλιτζάνια γάλα την ημέρα
 • Γρανίτες, παγωτά κι ό,τι άλλο παρασκευάζεται με γάλα
 • Αγκινάρες, πατζάρια, καρότα, σέλινο, σπανάκι, πράσινη μουστάρδα.

Μερικές ακόμα συμβουλές

Αυξήστε την κατανάλωση καλίου. Το κάλιο παίζει κάποιο ρόλο στη μείωση της υπέρτασης κι αναπληρώνει την ποσότητα που χάνεται από διουρητικά. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και σύκα, ψάρια στη σχάρα ή βραστά (σφυρίδα, μπαρμπούνι, σολομός, σαργός, πέρκα, γλώσσες) χωρίς φυσικά αλάτισμα, οι μπανάνες, το βραστό μοσχάρι, το γάλα (ειδικά αυτό που έχει χαμηλό νάτριο)

Αν είστε υπέρβαροι κι έχετε υπέρταση, πρέπει να επανέρθετε σύντομα σε φυσιολογικό βάρος.

Ο αντίλογος

Πολλοί υποστηρίζουν ότι μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ίνες, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και μέτρια επίπεδα νατρίου είναι πιο σημαντική για τον έλεγχο της πίεσης από ότι απλώς και μόνο η μείωση του νατρίου.

Επίσης, μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα άτομα που κατανάλωναν πολύ λίγο νάτριο υπέστησαν αργότερα περισσότερες καρδιακές προσβολές από ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερο νάτριο.

Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός ή ο διαιτολόγος που σας παρακολουθεί θα σας πει ακριβώς τι θα κάνετε.