Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Κάλιο
Κατηγορία: Βιταμίνες - ιχνοστοιχεία

Το κάλιο ως υποκατάστατο του νατρίου

Το κάλιο υπάρχει φυσικά στα περισσότερα τρόφιμα, με τα φρούτα και τα λαχανικά να είναι πολύ καλές πηγές.

Στο σώμα μας, το κάλιο βρίσκεται κυρίως μέσα στα κύτταρα. Έχει σημαντικό ρόλο σε όλο το σώμα και συμμετέχει στις ίδιες λειτουργίες με το νάτριο, αλλά με έναν συμπληρωματικό ρόλο, και η ισορροπία μεταξύ των δύο στοιχείων είναι σημαντική.

Αρτηριακή πίεση – αυξάνεται από το νάτριο, μειώνεται από το κάλιο

Η δυνατότητα των νεφρών να εκκρίνουν ή να συντηρούν το νάτριο είναι ένας βασικός παράγοντας για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού μειώνει την αρτηριακή πίεση, και η επίδραση αυτή είναι μεγαλύτερη σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σε παχύσαρκους και σε ηλικιωμένους. Η απάντηση του οργανισμού στη μείωση του αλατιού διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ατόμων και μπορεί να μην παρέχει μετρήσιμα οφέλη στους ανθρώπους που ήδη βρίσκονται σε φυσιολογικά όρια. Αντίθετα, η μειωμένη αρτηριακή πίεση συνδέεται με αυξημένες προσλήψεις καλίου, οι οποίες μπορεί να οφείλονται στη δυνατότητα του καλίου να αυξάνει την έκκριση νατρίου και τις επιδράσεις του στα αιμοφόρα αγγεία.

Λήψη κορτιζονούχων σκευασμάτων

Σε περιόδους που ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη, πρέπει να μειώνεται στο ελάχιστο την πρόληψη νατρίου για να αποφύγετε το πρήξιμο που μπορεί να προκαλέσει η κατακράτηση υγρών. Το κάλιο δεν προκαλεί αντίστοιχα προβλήματα. Στο εμπόριο διατίθενται αλάτια με μειωμένο νάτριο κι αυξημένο κάλιο, τα οποία πρέπει να προτιμήσετε.

Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, φτωχά σε νάτριο

Οι καλύτερες πηγές καλίου είναι τα φρέσκα τρόφιμα με περιορισμένη επεξεργασία, επειδή η επεξεργασία μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο καλίου. Αφετέρου, τα ακατέργαστα τρόφιμα είναι από τη φύση τους φτωχά σε νάτριο και τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή νατρίου στη δίαιτά μας.

Τρόφιμα εξαιρετικές πηγές καλίου και ταυτόχρονα φτωχά σε νάτριο είναι:

  • Αρωματικά βότανα (ρίγανη, μαϊντανός, τζίντζερ, φασκόμηλο, άνιθος, σκόρδο)
  • Μπανάνα, αβοκάντο, σύκα και δαμάσκηνα αποξηραμένα, ακτινίδια, ροδάκινα, βερίκοκα, πορτοκάλια
  • Σπανάκι, μαρούλι, καρότο, μπρόκολο, παντζάρια, αγκινάρες
  • Φακές, φασόλια, φάβα
  • Ψάρια (μπακαλιάρος, σαρδέλες, πέστροφες, τόνος)
  • Ξηροί καρποί χωρίς αλάτι (φιστίκια, καρύδια, αμύγδαλα)
  • Λευκό και κόκκινο κρέας
  • Μανιτάρια

Προσοχή! Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον δεν τα τρόφιμα δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με προσθήκη νατρίου. Για παράδειγμα, ο φρέσκος μπακαλιάρος είναι στη λίστα ενώ προφανώς δεν μπορεί να είναι ο παστός.

Γενική σύσταση : Μειώστε χωρίς ακρότητες το αλάτι. Αυξήστε το κάλιο

Το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί στις μειωμένες προσλήψεις νατρίου από το αλάτι. Η αποδοχή της μείωσης της πρόσληψης νατρίου στις μισές ποσότητες της συνηθισμένης πρόσληψης διαρκεί περίπου 2-3 μήνες. Στρεφόμαστε σε εναλλακτικούς τρόπους για να δώσουμε γεύση στα τρόφιμα, χρησιμοποιώντας περισσότερο πιπέρι, φρέσκα και αποξηραμένα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά. Τα αλατισμένα υποκατάστατα, βασισμένα στις ενώσεις του καλίου, μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν, συμβάλλοντας ταυτόχρονα σε αυξημένη πρόσληψη καλίου. Αν και η γεύση τους και η χαμηλότερη αξία τους ως συντηρητικά τροφίμων έναντι του αλατιού έχουν περιορίσει τη χρήση τους, πρόσφατα δημιουργήθηκαν προϊόντα από τη βιομηχανία τροφίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.