Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Βιταμίνη D
Κατηγορία: Βιταμίνες - ιχνοστοιχεία

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με κύριο ρόλο τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του σκελετού, τόσο στην φάση ανάπτυξης όσο και μετά την ενηλικίωση.

Είναι η μόνη βιταμίνη που μπορεί και παράγει το ανθρώπινο σώμα με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Βασικές πηγές βιταμίνης D μέσω της διατροφής είναι το γάλα, ενισχυμένα δημητρικά πρωινού, λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολωμός, τόνος, ρέγγα, χέλι, σαρδέλες), τα αυγά και το συκώτι.

Συνιστώμενη και μέγιστη ανεκτή ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D

Σε μg/ημέρα

Βρέφη

< 6 μηνών : 5 / μέγιστο 25

7 - 12 μηνών : 5 / μέγιστο 25

Παιδιά

1 - 3 ετών : 5 / μέγιστο 50

4 - 8 ετών : 5 / μέγιστο 50

Άντρες

9 - 13 ετών : 5 / μέγιστο 50

14 - 18 ετών : 5 / μέγιστο 50

19 - 30 ετών : 5 / μέγιστο 50

31 - 50 ετών : 5 / μέγιστο 50

51 - 70 ετών : 10 / μέγιστο 50

70 ετών : 15 / μέγιστο 50

Γυναίκες

9 - 13 ετών : 5 / μέγιστο 50

14 - 18 ετών : 5 / μέγιστο 50

19 - 30 ετών : 5 / μέγιστο 50

31 - 50 ετών : 5 / μέγιστο 50

51 - 70 ετών : 10 / μέγιστο 50

70 ετών : 15 / μέγιστο 50

Εγκυμονούσες

14 - 18 ετών : 5 / μέγιστο 50

19 - 30 ετών : 5 / μέγιστο 50

31 - 50 ετών : 5 / μέγιστο 50

Γαλουχία

14 - 18 ετών : 5 / μέγιστο 50

19 - 30 ετών : 5 / μέγιστο 50

31 - 50 ετών : 5 / μέγιστο 50

Πηγή : USDA