Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Βιταμίνη Α
Κατηγορία: Βιταμίνες - ιχνοστοιχεία

Κύριες πηγές βιταμίνης Α

  • Συκώτι
  • Καρότα
  • Μπρόκολα, σπανάκι, μπιζέλια
  • Γλυκοπατάτες
  • Βούτυρο
  • Αυγά
  • Βερίκοκα, μάνγκο

Οι βασικές δράσεις της βιταμίνης Α εστιάζονται :

  • στη λειτουργία της όρασης
  • στο ανοσοποιητικό σύστημα
  • στη διατήρηση της υγείας του δέρματος
  • στην αντιοξειδωτική της συμπεριφορά (μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος)

Συνιστώμενη και μέγιστη ανεκτή ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α

Σε μg/ημέρα

Βρέφη

< 6 μηνών : 400 / μέγιστο 600

7 - 12 μηνών : 500 / μέγιστο 600

Παιδιά

1 - 3 ετών : 300 / μέγιστο 600

4 - 8 ετών : 400 / μέγιστο 900

Άντρες

9 - 13 ετών : 600 / μέγιστο 1.700

14 - 18 ετών : 900 / μέγιστο 2.800

19 - 30 ετών : 900 / μέγιστο 3.000

31 - 50 ετών : 900 / μέγιστο 3.000

51 - 70 ετών : 900 / μέγιστο 3.000

70 ετών : 900 / μέγιστο 3.000

Γυναίκες

9 - 13 ετών : 600 / μέγιστο 1.700

14 - 18 ετών : 700 / μέγιστο 2.800

19 - 30 ετών : 700 / μέγιστο 3.000

31 - 50 ετών : 700 / μέγιστο 3.000

51 - 70 ετών : 700 / μέγιστο 3.000

70 ετών : 700 / μέγιστο 3.000

Εγκυμονούσες

14 - 18 ετών : 750 / μέγιστο 2.800

19 - 30 ετών : 770 / μέγιστο 3.000

31 - 50 ετών : 770 / μέγιστο 3.000

Γαλουχία

14 - 18 ετών : 1.200 / μέγιστο 2.800

19 - 30 ετών : 1.300 / μέγιστο 3.000

31 - 50 ετών : 1.300 / μέγιστο 3.000

Πηγή : USDA